7 asiaa parempaan uneen

7 vinkkiä parempaan uneen. Rauhallisen näköinen makuuhuone.

Ihmiselle tärkeintä on syvä uni, jonka aikana elimistö poistaa energiankulutuksen kuona-aineita ja energiavarastot täyttyvät ­uudestaan.

Syvässä unessa erittyy myös kasvuhormonia, jota aikuinenkin tarvitsee solujen korjaukseen ja uusiutumiseen. Unessa myös hermosolut luovat uusia yhteyksiä, ja pitkäkestoiseen muistiin tallennetaan tietoisia, teoreettisia asioita.

Hyvät unet ovat laadukkaan elämän perusta

Tutkimuksen mukaan aivot toimivat parhaiten, kun nukkumistunteja kertyy yössä 7–8. Ihmiset, jotka nukkuvat 7–8 tuntia, myös elävät pisimpään. Silti pelkkä nukuttujen tuntien määrä ei ratkaise. Kuusi tuntia hyvälaatuista unta on terveydelle paljon parempi kuin 8–9 tuntia huonolaatuista unta. Hyvälaatuisessa unessa uni ei katkeile, hyvässä unessa on noin viisi syvän unen ja REM-unen vaihetta noin 90 minuutin välein.

Uni, liikunta ja terveellinen ruokavalio on terveyden peruspilarit. Kahdesta viimeisestä voi joustaa helpommin, mutta jos uni viedään pois, ei liikunnasta ja ruokailustakaan tule mitään. Uni vaikuttaa ravitsemuskäyttäytymiseen ja väsyneenä on vaikea toteuttaa terveellisiä valintoja.

Hyvin levänneenä jaksaa paremmin ja vastoinkäymisetkin tuntuvat hieman helpommilta. Ihmisen olisi tärkeää saavuttaa tasapaino levon ja kuormituksen suhteen. Uni on terveytemme ja laadukkaan elämän perusta.

Pienillä asioilla voit parantaa unesi laatua ja nukahtaa nopeammin. Kokeile näitä seitsemää kohtaa paremman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi.

Säännöllinen elämänrytmi heijastuu myös yöuniin.

Mitä tasaisempi elämänrytmisi on, sitä todennäköisemmin univaiheiden rytmi on normaali. Pyri herätä ja mennä nukkumaan suurin piirtein samaan aikaan, myös viikonloppuisin. Pätkäpaaston yksi etu onkin sen luoma rutiini ja rytmi.

Käytä aivojasi päivällä.

Kun aivoja käytetään oppimiseen tai muuhun aktiiviseen esimerkiksi aivojumppaan, kertyy aivoihin energia-aineenvaihduntatuotteita ja unen tarve kasvaa. Syvä uni lisääntyy ja hermosolut virkistyvät. Uni heikkenee, jos aivoja ei käytä tarpeeksi.

Vähennä vedenjuontia illalla.

Pätkäpaastossa pyritään juomaan paljon vettä, varsinkin aamulla ja paastotessa. Tämä on hyvä rytmi ja veden juontia voi vähentää iltaa kohden. Liika vedenjuonti illalla aiheuttaa tarpeen vessassa ravaamiselle pitkin yötä, jolloin uni katkeaa.

Älä mene nukkumaan ähkyssä tai liian nälkäisenä.

Ajoita ruokailun aikaikkuna niin, ettet mene heti viimeisen ruokailun jälkeen nukkumaan. Muista kuitenkin syödä tarpeeksi, ettei nälkä yllätä jo illalla, esimerkiksi pieni määrä hiilihydraattipitoista ruokaa viimeisellä aterialla auttaa nukkumaan paremmin.

Sulje tietokone, älypuhelin ja tabletti 1,5–2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Niiden sininen valo virkistää ja estää melatoniinin erittymisen.

Kirjoita huolipäiväkirjaa ja tee tehtävälista.

Kun kirjoitat alkuillasta huolesi ylös, ne eivät vaivaa mieltäsi enää nukkumaan mennessä. Jos sinulla on tehtäviä seuraavalle päivälle, kirjoita nekin ylös tehtävälistaan ja voit unohtaa askareet yöksi.

Mittaa unta hyvinvointirannekkeen avulla.

Vaikka luulet valvoneesi, saatat huomata, että olet nukkunut riittävästi. Ja päinvastoin, unesi voi olla levotonta vaikka olisit nukkunut 9 tuntia. Seuraamalla untasi voit myös löytää ajan, jolloin unensaanti on helpointa.

Lähteitä / lisää luettavaa:

https://www.terve.fi/artikkelit/kuinka-nukahtaa-nopeasti-6-vinkkia

https://www.terve.fi/artikkelit/hyvan-unen-resepti

https://www.terve.fi/artikkelit/10-vinkkia-nain-nukut-paremmin