Usein kysyttyä
01
Mikä on pätkäpaasto?
Pätkäpaastossa syödään 8 tunnin aikaikkunan aikana kaikki päivän ruoka ja paastotaan 16 tuntia. Tarkoituksena on syödä yhtä paljon kuin normaalistikin, mutta rajattuna aikana. Paastoamiseen puolestaan kuuluu yleensä myös yöunet, joten käytännössä paastoat muutamia tunteja ennen ja jälkeen yöunien.
02
Miten pätkäpaasto toimii?
Pätkäpaastoa harjoitetaan jatkuvasti. Pätkäpaasto ei itsessään ota kantaa mitä syödään, vaan milloin syödään. Kroppa käyttää hyödykseen paastoamisen etuja ja päivittäin tehtynä tämä on helppo ylläpitää. Paastotilassa kroppa lähtee käyttämään kropan omia rasvavarastoja, jonka myötä ihminen kiinteytyy/laihtuu. Paaston aikana on tärkeää muistaa juoda vettä reilusti.
03
Mitä hyötyjä pätkäpaastosta on?
Parempi olo. Vähemmän turvotusta. Nuku paremmin. Napostelu kuriin. Itsehillintä paranee. Opit kuuntelemaan omaa kroppaasi. Terveyshyödyt. Terveellinen elämäntapa. Helppo ylläpitää. Pysyviä tuloksia painonpudotukseen.
04
Voiko pätkäpaastolla tiputtaa painoa?
Pätkäpaasto sopii erinomaisesti painonpudotukseen varsinkin kun tavoitteena on pysyvä muutos. Tulokset tulevat ajan myötä. Tärkeintä on olla päättäväinen ja pysyä tavoitteessa vaikka välillä ottaisikin vapaapäiviä paastosta. Painonpudotus tapahtuu arjen valinnoilla.
05
Kenelle pätkäpaasto sopii?
Pätkäpaasto sopii lähes kaikille, ei kuitenkaan kasvuiässä oleville lapsille. Kaikki ovat kuitenkin yksilöitä joten, jos mietityttää sopiiko pätkäpaastoaminen sinulle, ole hyvä ja ota yhteyttä lääkäriin. Monelle 16 tuntia paasto päivässä kuulostaa mahdottomalta, mutta se ei todellakaan ole sitä. Kokeile ja anna elimistön totutella paastoamiseen. Kuka tahansa pystyy tätä tekemään, pitää vain löytyä hieman päättäväisyyttä ja sitkeyttä!
06
Kenelle pätkäpaasto ei sovi?
Ei alle 18 vuotiaille.
Ei raskaana oleville.
Ei imettäville.
Ei alipainoisille. (Laske oma painoindeksi)
Ei syömishäiriöstä sairastaneille.
Jos epäilyttää sopiiko pätkäpaasto sinulle, ole hyvä ja varmista asia lääkäriltäsi.
07
Sopiiko pätkäpaasto naisille?
Pääsääntöisesti sopii. Kannattaa kuitenkin kuunnella omaa kroppaansa. Jos esimerkiksi kuukautiset jäävät pois, kannattaa ottaa pieni tauko pätkäpaastosta ja kokeilla myöhemmin uudelleen. Elimistöllä menee aina hetki tottua uusiin tapoihin. Toiset ovat herkempiä muutoksille kuin toiset ja kaikki ovat yksilöitä.
08
Mitä saa syödä pätkäpaaston aikana?
Pätkäpaasto ei sinäänsä ota kantaa mitä syödään, mutta terveellisten elämäntapojen noudattaminen auttaa sinua pääsemään toivomaasi tulokseen. Paastoaikana ei luonnollisesti syödä mitään, vaan nautitaan vettä, kahvia ja teetä. Syömisikkunan aikana kannattaa pyrkiä syömään mahdollisimman terveellisesti ravintorikkaita ruokia suurimman osan ajasta. Voit täyttää lautasen puoliksi kasviksilla ja vihanneksilla. Toinen puoli lautasesta proteiinia, rasvaa ja hiilareita.
09
Mitä saa juoda pätkäpaaston aikana?
Paastoamisen aikana saa juoda vettä, kivennäisvettä, teetä ja mustaa kahvia. Huomio, että kahvin joukkoon ei tule lisätä kaloreita eli maitoa/kermaa tai sokeria. Myös kalorittomat virvoitusjuomat ovat sallittuja, mutta niitä ei voi kenellekään suositella makeutusaineiden takia.
10
Milloin kannattaa treenata, kun tekee pätkäpaastoa?
Voit treenata periaatteessa koska tahansa. Paras ajankohta on juuri paaston lopussa, jotta saat ruokaa elimistölle heti treenin jälkeen. Samalla parannat paaston vaikutusta käyttämällä rasvoja energian lähteenä. Toinen hyvä ajankohta on ruokailujen välissä. Kolmas vaihtoehto olisi tunti tai kaksi viimeisen ruokailun jälkeen. Kannattaa testata mikä sopii itselle parhaiten ja kuunnella omaa kroppaa. Olemme kaikki yksilöitä.
11
Eikö aamulla ole kova nälkä?
Se riippuu ihan henkilöstä ja omista tottumuksista. Aamuisin kannattaa keskittyä juomaan paljon vettä ja kahvia pienissä määrin. Jos olet juuri aloittamassa pätkäpaastoa, niin kannattaa muistaa, että elimistöllä menee hetki totutella muutokseen. Parin viikon päästä nälän tuntemukset vähenevät huomattavasti.
12
Eikö pidäkään syödä tasaisin väliajoin?
Perusterveelle ei ole juurikaan merkitystä, että koska syöt vaan se miten paljon syöt, kuinka paljon saat kaloreita ruoasta ja kuinka paljon kulutat kaloreita. Näistä osista muodostuu painonhallinta. Syömällä oikein pärjää hyvin kahdellakin aterialla päivässä.